7 steg till ekonomisk frihet – hur långt har du kommit?

7 steg till ekonomisk frihet – hur långt har du kommit?

Mitt stora mål är att nå ekonomisk frihet, det bestämde jag redan för 10 år sen och har inte ångrat att jag påbörjat den resan. Det är få människor som vunnit på lotto och blivit ekonomiskt oberoende som en blixt från klar himmel. Ofta är det en långsam process där man passerar ett antal steg på vägen. Kanske stannar man upp någonstans längs vägen och är nöjd med tillvaron, eller så strävar man efter mer.

Något som diskuterats flitigt i amerikanska bloggar och podcasts de senaste månaderna är hur man ska beskriva ekonomiskt oberoende och vilka steg det finns längs vägen. J.D Roth från Getrichslowly beskriver det som 7 olika steg.

Ekonomisk frihet

Vilka steg till ekonomisk frihet finns det?

0. Beroende

Det är här vi börjar som barn, vi är beroende av att våra föräldrar tar hand om oss ekonomiskt. En del kommer aldrig ur detta stadie utan forsätter vara beroende av andra människor eller kreditgivare för att har råd att betala räkningarna. Här hittar ni deltagare från Lyxfällan och andra som spenderar mer pengar än vad de drar in.

1. Soliditet

Här befinner man sig om man fortfarande är satt i skuld men inte plockar på sig nya lån utan håller sig ovanför vattenytan. Man kan betala räkningar och kostnader men inte mer än så. Du kanske har fått högre lön än den som är ekonomiskt beroende eller så har du lyckats skära ner lite i omkostnaderna.

2. Stabilitet

Det steg på skalan där de flesta svenskar befinner sig. Man har nu byggt upp en liten buffert som gör att man klarar av en lagning på bilen utan att behöva ta ett snabblån. Man kanske även har ett litet sparande som ska gå till en resa eller ny bil. Man har troligtvis studielån, bostadslån eller billån men också en och annan kredit på någon resa eller möbelgrupp man köpt på avbetalning.

3. Skuldfri från kortsiktiga lån

I detta steg har du tagit kål på alla kortsiktiga krediter. Men har troligtvis huslån, studielån och kanske ett billån med hyfsad ränta. Plötsligt blir det pengar över varje månad och man kan till och med börja investera en slant. Man kan börja leva ett mer bekvämt liv och behöver inte vara rädd för oförutsedda kostnader, de kan man täcka med sin buffert.

4. Ekonomisk trygghet

De investeringar man kunde göra i steg 3 börjar nu ge avkastning och pengarna börjar yngla av sig. Man täcker sina omkostnader med sin lön och kan sätta av en slant till investeringar, dessutom får man ju avkastning på de slantar man redan satt av, ränta på ränta effekten börjar kicka in och snöbollen börjar rulla….

5. Ekonomisk frihet

Snöbollen är nu rejält i rullning, ränta på ränta effekten börjar tydligt märkas av. Din avkastning är nu så stor att den täcker dina fasta och rörliga utgifter resten av ditt liv, du är ekonomiskt fri!

Hur mycket pengar det rör sig om kan bara du själv svara på det beror på hur stora dina utgifter är. I förra inlägget kunde vi räkna ut hur mycket man behöver för att bli ekonomiskt fri.

6. Ekonomiskt överflöd

Här finner vi nidbilden av de rika, här finns Joakim Von Anka, Bill Gates och Donald Trump. I detta steg har man så mycket pengar att man kan kan köpa lyxbilar, båtar, skänka bort miljoner till välgörenhet och inte behöva oroa sig för de kostnader som vanligt folk behöver oroar sig för.

Ekonomisk frihet

På vilket steg befinner du dig?

Jobbar du hårt för att komma vidare eller är du nöjd med där du står?

26
Leave a Reply

avatar
11 Comment threads
15 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Elias WLivetABThe Dividend StoryUtdelningssmålänningenPirreP Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Utdelningsrörmokaren
Guest
Utdelningsrörmokaren

Jag är på steg 2 just nu, har precis kommit igång med sparande och investeringar. Bra och inspirerande inlägg!

Superleeds United
Guest
Superleeds United

Jag är nog i steg4, har en årslön efter skatt i aktier, men inte skuldfri om man räknar in bolån, upplånad till ca 50%

Kornel Varju
Guest
Kornel Varju

Jag är oxå steg 4 belåningsgrad 50,6%(dagens värde huset) 1080000:- amortering/år + extra 60000:- 12år vi äger huset! Jag gillar din inställning! Aktier ej inräknat.

Olle
Guest
Olle

Steg 4, inga lån, hus avbetalt för två år sedan. 7-8 år till steg 5 förhoppningsvis.

Slimis
Guest

Hej Pengabingen. Intressant inlägg. Har sett något liknande inlägg någon annanstans förut. Ligger just nu på nivå 4. Skuldfritt boende, liten buffert, inga andra skulder samt min portfölj på drygt 2.7 miljoner i skrivande stund. Räknar tids nog att ligga någonstans mellan nivå 5 och 6. Lagt till dig bland mina läsvärda bloggar nu. Ha en fin dag ????

Mvh Slimis

investeraren_tw
Guest

Det hade banne mig vart intressant med en undersökning kring hur många svenskar som på allvar tror att Sverige befinner sig på nivå 6 som land. För det är ju så Sverige drivs, som om det inte finns några som helst begränsningar beträffande vad pengarna kan gödslas på. Biståndet är anpassat efter det också sedan 40 år.
Mvh investera-pengar.blogspot.com

PirreP
Guest
PirreP

Inga lån och ett hyggligt sparkapital med hus och bilar betalda. Men ändå inte på nivå 5. Känns lite stort steg från 4 till 5 men annars bra exempel!

Utdelningssmålänningen
Guest

Kom in i steg 3 år 2013 och äntrade år 2017 steg 4 när jag på allvar kommit igång med aktieutdelningarna. Steg 5 blir mitt sista steg och om planen håller blir det 2025 (55 år gammal) blir det då jag slutar arbeta och kompletterar avkastningen med tjänstepension.

The Dividend Story
Guest
The Dividend Story

Grymt inlägg! Jag har en del lån på boendet och portföljen men ändå att utdelningarna överstiger kostnaderna, så jag skulle säga att jag är på nivå 5 nu 🙂

LivetAB
Guest
LivetAB

Vi befinner oss på steg 4 men jobbar på mot steg 5 ????

Elias W
Guest
Elias W

Jag har 20% belåning på huset, skulle kunna betala av lånet helt och ändå ha mycket över. Så jag finns på steg 4. Steget till 5 är ändå stort, jag kommer nog att behöva jobba tio år till för att bli ekonomiskt fri. Kanske du skulle stoppa in ett till steg mellan 4 och 5, där man delvis kan leva på avkastningen, och inte måste ha bolån.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial