Abbvie – utdelningshistorik och analys

Abbvie – utdelningshistorik och analys

Abbvie är ett läkemedelsbolag med fin utdelningshistorik som bildades 2013 när det knoppades av från Abbott Labs. Abbott Labs är nära att bli en så kallad Dividend King ( 50 år av höjd utdelning ) de har för närvarande 46 år i rad av höjd utdelning. Just nu klassas de som en utdelningsaristokrat vilket innebär att man har mer än 25 år av höjd utdelning, totalt är det 57 bolag i USA med denna status, jag kommer gå igenom flera av dem längre fram i jakt på stabila utdelningsaktier till min utdelningsportfölj.

Abbvie Utdelningshistorik

Abbvie utdelningshistorik
Abbvies utdelningshistorik

Abbvie fortsätter på samma bana som sitt gamla moderbolag och har sen avknoppningen 2013 höjt utdelningen varje år. På bilden ser ni Abbvies utdelningshistorik sen avknoppningen 2013, en utdelningstillväxt på runt 17 %

De har dessutom annonserat att de till utbetalningen i februari höjer utdelningen till 1,18 dollar, en utdelningshöjning på 10 %

Eftersom de ger utdelning kvartalsvis hamnar utdelningen för 2020 på 4,72 dollar per aktie motsvarande en direktavkastning på ca 5,3 %

Utdelningen betalas ut i februari, maj, augusti och november.

Abbvies vinsttillväxt och framtid

Förutom att ha en fin utdelningshistorik har Abbvie höjt vinsten med i genomsnitt 20 % per år de senaste 5 åren. För detta betalar man P/E 10 ( 10 gånger vinsten )

Abbvie vinsttillväxt

Abbvie utdelningstillväxt
Graf från Marketscreener

Med en kraftig vinsttillväxt och en utdelning som inte växer lika snabbt har man nu en utdelningsandel på runt 50 % vilket är lågt och fint för ett bolag som har utdelning på över 5 %

Humiras patentutgång

Den stora anledningen till att Abbvie är så lågt värderat trots dess kraftiga vinsttillväxt stavas Humira. Humira är Abbvies överlägset mest inkomstbringande läkemedel vars patent går ut 2023.

När patentet går ut kommer konkurrenter att flöda in på marknaden, det betyder inte att Humira blir värdelöst, men det kommer minska vinsten kraftigt.

En annan anledning till att Abbvie värderas lågt har att göra med förvärvet av Allergan som bland annat tillverkar botox, man betalade gräsligt mycket, för mycket tyckte marknaden som sänkte aktiekursen i Abbvie rejält.

Det positiva är dock att Abbvie tack vara Allergan kommer få ett betydligt finare kassaflöde och inte blir lika beroende av Humira. Det är nog inte omöjligt att det kommer fler förvärv de kommande åren innan Humiras patentutgång.

Köpt i utdelningsportföljen

Jag har idag köpt 8 st aktier i Abbvie för 89,49 dollar styck. Det innebär till dagens dollarkurs att jag kommer få runt 300 kr i utdelning efter källskatt.

Tidigare har jag till utdelningsportföljen köpt;

Med dagens inköp i Abbvie får jag nu totalt 1 449 kr i utdelning under 2020. Det skulle kunna täcka ett års prenumeration av Netflix, men syftet är att utdelningsportföljen i framtiden ska täcka samtliga av familjens fasta kostnader.

Äger ni Abbvie?

Vilka utdelningsaktier tycker ni ser intressanta ut just nu?

7
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
PeterUtdelningscyklistenPengabingenLivetABDennis Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Dennis
Guest
Dennis

Har missat denna aktie helt men den låter spännande. De verkar ha många läkemedel som ska lanseras kommande åren, förhoppningsvis går det bra även med minskade intäkter från Humira. Köpet av Allergan bli säkert bra på långsikt

LivetAB
Guest
LivetAB

Äger alla aktier du köp in till din nya portfölj ????
Investor är mitt största innehav på cirka 17%, Xact cirka 10%. Cibus och AbbVie är mycket mindre innehav.

Utdelningscyklisten
Guest

Kort & bra sammanfattning. Ett av mina mindre innehav a 0,50% av portföljen, men kan tänka mig att skala upp till ca 1% över tid.

Peter
Guest
Peter

Hej, Ser att kursen går ner nu när de säljer av lite läkemedels kandidater. Tror ni detta kan bli bra ändå? Vad är det marknaden inte gillar med detta?

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial