Analys av Alphabet – Därför tror jag på Googles moderbolag

Analys av Alphabet – Därför tror jag på Googles moderbolag

Dags för en analys av Alphabet! Jag har länge funderat på att köpa aktier i Googles moderbolag men aldrig riktigt kommit till skott.

Några av de bästa köpen jag gjort under åren har varit i aktier som jag kollat länge på men där det inte funnits några tydliga köplägen.

Kvalitetsbolag blir sällan riktigt billiga. Trots att Castellum, Nibe och Latour kändes dyra när jag köpte dem har de gått upp mer än 100 %

Warren Buffett säger att tiden är kvalitetsbolagets bäste vän och den största fienden till dåliga bolag.

“buy quality, cry once”

Alphabet – en kort presentation

Google startades 1998 av Larry Page och Sergey Brin. De tyckte inte att sökmotorerna som fanns på den tiden var tillräckligt bra och ville skapa en sökmotor som rankade information på nätet baserat på hur många som länkade till den.

Google visade sig snabbt bli betydligt bättre än konkurrenterna och svalde efter ett tag nästan samtliga marknadsandelar inom sök. Idag finner man aktien under namnet Alphabet ( ticker GOOGL )

Alphabet har idag ett antal varumärken med över 1 miljard användare exempelvis Youtube, Gmail, Google Maps och Android.

Nyckeltal

analys av alphabet

Försäljningen ökar varje år i en väldigt trevlig takt vilket innebär att p/e-talet kommer sjunka snabbt.

analys av alphabet

Vinst per aktie tickar uppåt år för år. Alphabet har aldrig lämnat någon utdelning och inte uttalat några planer på att göra det. Istället fortsätter man att återinvestera pengarna i verksamheten.

Man tjänar dock så pass mycket pengar att man nu har över 100 miljarder dollar i kassan ( ja, du läste rätt )

Under 2019 genererade man över 50 miljarder dollar i kassaflöde. I stället för att dela ut pengar gör man massiva återköp som minskar antalet aktier och på så vis ökar vinsten per aktie.

Youtube, Cloud och Sum of the parts

analys av alphabet

I den senaste rapporten särredovisade man för första gången intäkterna från Youtube och molntjänsten, siffrorna är riktigt mäktiga.

Youtube växer med 36 % jämfört med 2018. Man är precis i början av sin reklamsatsning och känslan är att denna siffra kommer öka kraftigt kommande år.

Youtube har även börjat med shopping vilket gör att man kommer kunna köpa produkter direkt i flödet, möjligheterna för Alphabet att öka intäkterna för Youtube är nästan oändliga.

Molnet

Google Cloud genererar nu över 10 miljarder dollar i intäkter vilket är mer än 50 % högre än för ett år sedan. Precis som att Apple har sitt ekosystem har Alphabet här möjlighet att nyttja samtliga av sina produkter för att promota sin molntjänst.

Hur mycket är allt detta värt?

Alphabet har idag ett marknadsvärde på 1000 miljarder dollar. Eftersom det är så spretigt tror jag att det kan finnas ganska stora dolda värden här.

Netflix har exempelvis ett marknadsvärde på 167 miljarder dollar och plöjer ner stora belopp i att skapa bra innehåll. Youtube tillhandahåller den överlägset största plattformen där användarna skapar innehållet.

Youtube är inte beroende av att skapa storfilmer. Användarna skapar kvalitativt material åt dem som hela tiden gör plattformen större och starkare.

Hur värderar man Youtube med över 2 miljarder användare och intäkter som ökar med mer än 30 %?

analys av alphabet

En skribent på Seekingalpha menar att värdet på Alphabet idag kan vara runt 1600 miljarder dollar men att enbart Youtube skulle kunna värderas till 1000 miljarder dollar.

Att veta hur man ska värdera exempelvis Android och Maps vet jag inte heller. Men om Alphabet en dag bestämmer sig för att ta rejält betalt för samtliga av sina produkter skulle vinsten kunna skjuta i höjden.

Jag nöjer mig dock med att de fortsätter befästa sina marknadspositioner och växer vinsten i en stadig takt varje år.

Till min stora aktieportfölj “Frihetsfonden ” har jag idag köpt 2 st aktier i Alphabet ( ticker GOOGL ) till ett värde av 1520 dollar stycket.

Snart är Instagramkontot uppe i 2000 följare, superkul

På Instagram gör jag ibland inlägg av lite annan karaktär än här på bloggen, följ mig genom att klicka på bilden nedan.

Äger du Alphabet eller någon av de andra Tech-jättarna?

6
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
BobbyPengabingenInvesteraren_twSuperLeeds United Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
SuperLeeds United
Guest
SuperLeeds United

har inga utländska innehav i minportfölj längre, dock vet jag att jag indirekt äger alphapet i min ppm, då det är dnb teknologis näst största och black rock technologys tredje största innehav, känns tryggt:)

Investeraren_tw
Guest

Jag är inte alls så säker på det smarta med att ösa in försäljning och mer reklam i youtube. Det kan definitivt vara något som får mig att sluta nyttja det.
Mvh investera-pengar.blogspot.com

Bobby
Guest
Bobby

Är så klart jättesvårt med värderingen i detta bolag men för egen del så kan jag bara säga att det varit en av mina bästa investeringar någonsin: för 5 år sedan så var det just värderingen som var faktorn som avskräckte alla “experter” från att investera i bolaget. Själv stängde jag för en gångs skull öronen och la en pott i ett par tillväxtbolag som jag trodde hade framtiden för sig: Visa, Mastercard, och nämnda Alphabet. Det är inte så att jag har ångrat mig och jag tror fortfarande dessa aktier är väldigt köpvärda på ett par års sikt.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial