Är du introvert och gillar aktier, då är du inte ensam

Är du introvert och gillar aktier, då är du inte ensam

Jag har alltid känt mig obekväm och annorlunda i sociala situationer. Under uppväxten har jag oftast varit i bakgrunden och studerat vad som händer runt omkring.

Om läraren ställde en fråga i skolan hade jag ofta ett bra svar som jag satt och funderade på, jag var dock aldrig någonsin snabbast med att räcka upp handen.

I en värld där mycket kretsar kring att synas och höras, att vara social, framåtriktad, visa framfötterna, ta för sig, att vinna och vara bäst har jag valt att likt tjuren ferdinand hålla mig i bakgrunden. Tyckt om att vara för mig själv. Jag har egentligen aldrig haft svårt att skaffa kompisar, men ofta har jag blivit “adopterad” av någon som är framåt och social.

Introvert
En film om mig?

En insikt som förändrade allt

För 7-8 år sen gjorde jag ett personlighetstest via jobbet som visade på att jag är introvert.

En introvert person är en som:

 • Trivs och laddar batterierna när man är ensam
 • Blir trött efter en fest, konferens eller annan social tillställning
 • Hellre läser en bok eller ser en film i soffan än att dra ut på stan
 • Blir obekväm i mingel med nya människor
 • “snöar in” på saker. Det kan vara träning, aktier eller tja, frimärken
 • Tänker först och pratar sen
 • Blivit kallad tystlåten och blyg under uppväxten
 • Gillar struktur och rutiner
 • Sällan blir uttråkad, är du själv kan du alltid umgås med dina tankar och drömmar
 • Gillar djupa samtal före ytligt mingel
 • Är en duktig lyssnare

Efter att jag gjort testet som visar på att jag är introvert gjorde jag några tester till, alla visade på samma sak. Jag fick “min diagnos” och började förstå mig själv och min omgivning.

Att jag snöade in på aktier, blev trött av fester och behövde tid för återhämtning för att inte bryta ihop hade plötsligt en rationell förklaring.

Att träna på gymmet med musik börspodden i öronen samtidigt som jag kunde ha fullt fokus på mina lyft gav mig styrka både fysiskt och mentalt.

Introvert vs extrovert

Det finns fler som jag, tydligen ganska många

Det visade sig dessutom att det fanns fler knasbollar som jag, ganska många dessutom. De finns där i bakgrunden, hörs och syns sällan.

I december skaffade jag ett Twitterkonto och insåg att det fanns en massa insnöade aktienördar som pratade “mitt språk”

Andra sociala medier där man gärna ska ta selfies och prata om sig själv har aldrig riktigt varit min grej, men på Twitter har jag hittat mitt wolfpack. Att vara social är tydligen inte så svårt när man har ett gemensamt intresse och umgås med likasinnade.

Är finanstwitter ett gäng introverta aktienördar?

Jag var tvungen att fråga:

Även om jag misstänkte att många på #finanstwitter och #pratapengar är introverta trodde jag inte att det var SÅ många, majoriteten av befolkningen är ju extrovert.

Twitterflödet fylldes av kloka ord, igenkänningsfaktorn slog i taket:

Introvert

Introvert
Introvert
Introvert

Varför dras introverta till aktier?

Jag kan bara tala för mig själv. Att snöa in på analyser, podcasts, bloggar och så vidare fungerar som avslappning för mitt introverta jag. Jag sitter hellre hemma och kollar på en film än är ute på krogen, att det råkar vara billigare gör att det blir en del pengar över att investera.

Att sitta och planera, göra ränta på ränta beräkningar och drömma om en tid när jag inte längre behöver befinna mig på en arbetsplats där jag förväntas visa framfötterna och vara social har också fungerat som bränsle.

Ekonomisk frihet som för mig innebär att jag kan välja om jag ska arbeta eller inte har varit ett stort mål under en lång tid. Jag tror det är viktigt att hitta sitt eget mål, en extrovert person som får energi av en myllrande social tillvaro har troligtvis inte samma mål som jag.

Sätt ett mål som passar just dig, tänk på vad som är din dröm, inte någon annans. Var dig själv, det finns redan så många andra.

Är du introvert?

Vilket är ditt mål med investeringarna?

21
Leave a Reply

avatar
11 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
AnnaAnonym AFelixTvå MånadslönerArbetsplanen Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Johan
Guest

Årets bästa post, känner igen mig i mycket😁

investeraren_tw
Guest

Intressant skrivet, stämmer in på mig med. Men, aktier är ju en slags sport som har visat sig passa oss introverta bättre än andra, lyckligtvis.
Mvh investera-pengar.blogspot.com

Utdelningssmålänningen
Guest

Intressant. Punktlistan för introvert stämmer in 100% på mig.

Det är min extroverta lillebror som “adopterat” mig och drar iväg mig på saker. Vi är totalt olika men trivs ihop ändå.

Jag är intelligent, grubblande, introvert och saknar ofta driv. Han är inte intelligent, extrovert, impulsiv men har framför allt ett fruktansvärt DRIV som han använder på sig själv, familj och arbete.

Kornel varju
Guest
Kornel varju

Hej! Jag gör samma sak ! Lyssna på podcast sitta o räkna ect och naturligtvis drömma om ekomisk frihet är målet! Men familjen tycker att jag är tråkig! 😂

SuperLeeds United
Guest
SuperLeeds United

som en känd rockpoet sa: de flesta vill vara inne och titta ut, jag vill vara ute och titta in, kan varit Bob Dylan:). jag känner igen mig, har aldrig kallat mig introvert men stämmer in på beskrivningen

Jakob
Guest
Jakob

Definitivt introvert känner mig dock inte alls igen mig på din beskrivning: “Jag har alltid känt mig obekväm och annorlunda i sociala situationer. Om läraren ställde en fråga i skolan hade jag ofta ett bra svar som jag satt och funderade på, jag var dock aldrig någonsin snabbast med att räcka upp handen.” Från vad jag förstått när jag läst på om det hela tidigare så har att vara introvert/extrovert inget med social kompetens att göra. Det finns gott om introverta med väldigt god social kompetens och det finns extroverta med mindre god social kompetens. Jag har inga som helst… Read more »

Arbetsplanen
Guest

Stämmer nog rätt bra det där! Känns överlag som ekonomibloggare är lite av den introverta sorten med tekniska/IT-yrken. Lite klurigt det där med kategorier, jag är nog lite av en blandsort som “Jakob” här ovan. Jag har “adopterat” några stycken under mina år i skolan (för övrigt ett mycket väl beskrivande ord i detta sammanhang på något vis :p). Jag tar för det mesta en ledarroll i grupparbeten, är nästan alltid bland de mest aktiva på föreläsningar och ställer frågor/svarar på frågor, gillar att stå på scenen och spexa, tala inför folk etc. Samtidigt njuter jag av avbokade planer i… Read more »

Två Månadslöner
Guest

Jag är också introvert, allt som står i texten passar mig! Älskar att vara själv och göra analyser, räkna på kostnader med mera. 🙂 Kan göra allt annat också, men tycker det är tråkigt.

Felix
Guest
Felix

Mycket intressant inlägg. Ärligt talat är jag inte alls förvånad över att så många på #finanstwitter beskriver sig själva som introverta och jag tycker att det märks ganska tydligt när man scrollar runt i flödet. Jag känner igen mig på vissa punkter och har funderat mycket på just introvert kontra extrovert efter att jag skulle beskriva mig själv för mig psykolog. Det kändes som att så mycket krockade i hur jag kände och betedde mig i vissa situationer eller rent av bara i livet som helhet. Exempelvis har jag alltid varit väldigt framåt, pratglad och tagit för mig i sociala… Read more »

Anonym A
Guest
Anonym A

Japp! Listan stämmer till 100% på mig! För mig är det en direkt avkopplande daglig rutin att när jag kommer hem från jobbet sätta mig och starta datorn, läsa ett antal ekonomibloggar, logga in på Avanza och titta på aktieportföljerna och drömma om FIRE när jag slipper tampas med idioter hela dagarna. Jag är snart i mål och sen får jag vara i fred om dagarna tills familjen kommer hem och kräver viss social interaktion. 🙂 Det räcker för mig.

Anna
Guest
Anna

Låter som att du beskriver mig… 😊

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial