Börsens bästa VD

Börsens bästa VD

Vilken som är börsens bästa VD kan diskuteras. Är det en VD som vänt ett krisande bolag eller en som tagit över ett redan framgångsrikt bolag och gjort det ännu bättre?

Ett av de bästa sätten att få bra avkastning på börsen är att ta rygg på företag med duktiga huvudägare och skickliga ledare.

Jag gillar att investera i företag med en skicklig VD som arbetar för företaget och aktieägarnas bästa. Ofta är det personer som äger en hel del aktier själv, den så kallade pilotskolan. Den jag brukar tänka på främst är Erik Selin i Balder, men det finns de som har genererat ännu vassare avkastning.

I en artikel i Affärsvärlden rankar man de ledare som genererat bäst avkastning per år. Några av mina egna innehav som Balder, Nibe, Latour, Svolder och Lundbergs finns med på listan.

Vem toppar listan?

Den som toppar är dock David Mindus i fastighetsbolaget Sagax med en helt otrolig avkastning ( cagr ) på 37 % per år sen 2004, vilket innebär 117 gånger pengarna!

10 000 kr investerat i Sagax 2004 hade alltså varit över en miljon idag!

Borsens basta VD

En av mina favoriter är Gerteric på Nibe, som själv äger aktier för över 3 miljarder. Han kan förklara saker på ett enkelt sätt men är samtidigt väldigt insatt i de allra minsta beståndsdelarna. Gerteric är dock 68 år och pensionen är inte allt för långt borta. David Mindus är bara 47 år och kommer säkert styra Sagax i många år framöver.

Starka ägarförhållanden ingen garanti

En duktig VD och en stark huvudägare med mycket eget kapital är en stor fördel men inte alltid en garanti för bra avkastning.

Hennes och Mauritz har under många år levererat en fantastisk avkastning till sina aktieägare. De senaste åren har man dock fått problem när e-handel och konkurrens har ökat.

Stefan Persson har fortsatt att köpa aktier under alla år, kanske är inte sista ordet sagt ännu? Även om det är en bransch under press äger jag hellre HM och sitter i samma båt som familjen Persson än ett klädbolag ägt av fonder och riskkapitalbolag.

Vilken tycker ni är börsens bästa VD?

8
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
SuperLeeds UnitedThe Dividend StoryPengabingenKornel VarjuDennis Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Dennis
Guest
Dennis

Hade varit sjukt att vara med hela tiden i Sagax. Jag gillar Rollen i Hexagon, riktigt kul att följa

Kornel Varju
Guest
Kornel Varju

Bra att du äger HM?! ????

The Dividend Story
Guest
The Dividend Story

Många duktiga VD:ar på den listan 🙂 Tack för intressant inlägg!

SuperLeeds United
Guest
SuperLeeds United

äntligen är den tbx hemsidan:), Nibes ägare får mitt val, vilken resa han gjort med företaget

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial