Cibus – Ett högutdelande fastighetsbolag inom livsmedel

Cibus – Ett högutdelande fastighetsbolag inom livsmedel

Cibus är ett högutdelande fastighetsbolag inom livsmedelssektorn. De äger ungefär 130 fastigheter i Finland som man hyr ut till stora aktörer inom livsmedel som man kan jämställa med ICAs motsvarigheter.

Matbutiker känns som en stabil verksamhet oavsett konjuktur och Cibus sitter på långa kontrakt med stora aktörer som exempelvis Kesko. Om man vill kapa matkostnader i en lågkonjuktur drar man nog hellre in på restaurangbesök än att skära ner i inköp av livsmedel i butik. Livsmedelsbranchen verkar växa med 2-3 % per år oavsett konjunktur.

Cibus avkastning
Cibus avkastning senaste året

Cibus har en kort historik på börsen och noterades 5:e mars 2018. Normalt sett köper jag inte aktier i bolag med så kort historik på börsen men jag gillar verksamheten och deras försiktiga expansionsmål samt utdelningspolicy.

Högutdelande fastighetsbolag

På den svenska börsen finns ett antal enfastighetsbolag med hög utdelning men jag anser att Cibus har bättre förutsättningar då de inte är beroende av en hyresgäst och har ett stort antal fastigheter som ger bra riskspridning. Ofta handlar man vid den matbutik som ligger närmst och Cibus fastigheter ligger på attraktiva lägen.

Cibus aktie
Fördelning av hyresgäster

Cibus utdelning

Cibus ger aktieutdelning kvartalsvis i januari, mars, juni och september. De har en trevlig utdelning på runt 6 % och ett mål att höja den med 5 % per år. Jag gillar att Cibus har starka återkommande kassaflöden som de kan skifta ut till aktieägarna. Med tanke på den starka direktavkastningen krävs ingen större utdelningstillväxt, Cibus kommer generera fina utdelningar till utdelningsportföljen

Cibus utdelning
Omvandlar mat till aktieutdelning

Utdelningsökning varje kvartal

Cibus har även sagt att de kommer öka utdelningen varje kvartal vilket är väldigt ovanligt för bolag noterade i norden. Ett annat högutdelande fastighetsbolag som ökar sin utdelning ofta är Realty Income i USA som även det är ett fastighetsbolag. De bolag som har möjlighet att göra på detta sätt är just fastighetsbolag då de har stabila hyresintäkter och långa kontrakt.

Ett inköp av 50 st aktier i Cibus har gjorts i min utdelningsportfölj med syfte att i framtiden täcka familjens samtliga fasta utgifter, ni hittar mer information om den här.

50 aktier i Cibus ger mig 441 kr i årlig utdelning. Det innebär att utdelningsportföljen nu förväntas generera 1 149 kr i utdelning under 2020, många bäckar små 🙂

Äger ni cibus?

12
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Mikael AslanThe Dividend StoryTvå MånadslönerPengabingenSuperleeds United Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Dennis
Guest
Dennis

Gillar att de har en kombination av hög utdelning och utdelningshöjningar!

Superleeds United
Guest
Superleeds United

Tror på detta bolag, har väl pytsat in 10000-1500kr i detta bolag, har dom på lång lång sikt, gillar kvartalsutdelare

Två Månadslöner
Guest

Ska läsa på mer om dom, tack!

The Dividend Story
Guest
The Dividend Story

Jag äger några aktier i bolaget. Jag tycker att det är ett fint bolag men skulle gärna vilja få ner kursen lite för att gå in med en större position 🙂

Mikael Aslan
Guest
Mikael Aslan

Äger aktier i Cibus som är en bra utdelningshöjare. Äger även aktier i både Kesko och Tokmanni. Önskade jag kunde äga aktier i S-gruppen också men det är ett kooperativ.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial