En miljon kronor på 3 år! – Hur gick det till?

En miljon kronor på 3 år! – Hur gick det till?

Idag loggade jag in på aktiekontot för att kolla hur börsen öppnat. Jag klickade runt lite på de olika tidsperioderna och såg till min förvåning att avkastningen de senaste 3 åren är mer än EN MILJON kronor!!

EN miljon, det var det sjukaste!

Börsen är verkligen en chans för oss som tjänar under genomsnittet att faktiskt förändra ekonomin och skapa en bättre ekonomisk framtid. Jag hade aldrig kunnat göra det genom att arbeta inom mitt yrke och spara på ett sparkonto.

Sedan jag började investera i aktier har jag gjort en del “uppoffringar”:

  • Cykla till jobbet
  • Matlåda istället för utelunch
  • Väldigt sällan restaurang / krogen, trivs bättre i soffan framför en film
  • Inga dyra hobbies, gymkortet för 269 kr per månad är inte så farligt
  • 4 år gammal mobiltelefon, fungerar fortfarande, billigt abonnemang
  • Gillar inte mode, heminredning, märkes och statusprylar

Små förändringar som gör stor skillnad i det långa loppet. Att vara introvert har säkert hjälp till, läs inlägget om “att vara introvert och gilla aktier här”

En miljon

En miljon kronor
En miljon kronor

Det hade jag aldrig trott när jag började köpa aktier för runt 10 år sen.

Jag har gjort beräkningarna i olika ränta-på-ränta kalkylatorer genom åren. Det är ändå svårt att greppa vilken kraft det blir när man får avkastning på sin avkastning. Det är som att äta kakan och ha den kvar. Som grädde på moset. Som lax på löken.

Hur har det gått till?

För ett par år sen valde jag att gå över mer och mer till att investera i investmentbolag, det har visat sig vara en lyckad strategi. Börsen har gått mycket starkt under dessa 3 år och jag har lyckats slå index samtliga år.

På bilden nedan ser ni SIXRX ( Stockholmsbörsen inklusive utdelningar ) till vänster, min avkastning i mitten och min överavkastning till höger.

En miljon kronor
För att se min avkastning vs index senaste 10 åren klicka HÄR

3 år är för kort tid för att dra några slutsatser kring hur bra investerare man är. Det jag dock kan konstatera är att utan överavkastningen mot index hade det inte blivit någon miljon.

Mina 3 största innehav Investor, Latour, Castellum och Xact högutdelande har alla levererat fin avkastning under dessa 3 år period.

Så, nu är vi på toppen, dags att sälja?

Nej, nej. Nej!

Jag tror inte att jag är skicklig nog att tajma börsen. Jag kan inte “köpa billigt och sälja dyrt”

Varför långsiktigt?

Det är lätt att drabbas av panik när börsen går ner eller hybris när börsen går upp. Media eldar på i båda riktningar. Att börsen svänger upp och ner är helt naturligt. För mig finns det bara ett sätt att investera på, långsiktigt.

Bilden ovanför är Stockholmsbörsens index sen 1998 och fram till nu. Ni kan se IT-bubblan ( och kraschen ) Hysterin 2007 ( och finanskrisen 2008 )

Stod börsen högt på toppen av IT-bubblan? ja och nej. Ja på kort sikt, nej på lång sikt.

ÄVEN om du hade prickat in sämsta möjliga dag att investera på toppen av IT-bubblan hade det ändå varit en bra investering på lång sikt.

Graf från Nordnet

Bilden ovan visar hur många % av de olika perioderna som varit positiva / negativa.

Det finns INGEN 10-års period sen 1945 och framåt som har negativ avkastning. Oavsett om du köpt precis innan it-kraschen eller finanskrisen.

Vad händer med kurvan när man drar ut den under lång tid? den ser nästan linjär ut, på lång sikt går börsen upp.

Du kommer bli miljonär

Om du investerar månad ut och månad in på börsen KOMMER du bli miljonär. Frågan är inte OM, utan NÄR. Se beräkningen: Hur lång tid tar det att bli ekonomiskt fri?

Köp inte lotter, köp aktier!

Börja inte imorgon, börja nu!

Jag finns nu på Instagram, följ mig 🙂

Vilket är ditt mål och hur långt har du kommit?

13
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Kornel varjuThe Dividend StoryTvå Månadslönerinvesteraren_twPengabingen Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Aktiepiraten
Guest
Aktiepiraten

Stort grattis!!

Vilket superbra inlägg, jag blir så inspirerad! Jag har precis börjar med aktier och läser alla dina inlägg. Du skriver på ett konkret men ändå underhållande sätt.

Följer dig nu även på Instagram, jättefina inlägg gör du! Gillar det om att ha en miljon till 65årsdagen!

/Piraten

IGMR
Guest

Otroligt inspirerande. Vi hoppas att nå 700K den 25:e. Kanske miljonen 2020 om börsen inte dippar?

Hursomhaver – snyggt jobbat och trevlig helg 🙂

Stojko Invest
Guest

Fantastiskt fin utveckling inte bara de senaste 3 åren, utan du visar på att en långsiktighet i stabila och växande bolag över tid ger en fantastisk utväxling. Sedan gillar jag dina “uppoffringar”, ungefär som jag ser på livet, även om mitt mat- och vinintresse drar mer pengar. Dock inte på restaurang utan hellre hemma i goda vänner lag.

investeraren_tw
Guest

Grattis. Visst kan börsen se linjär ut på en längre graf. Men, samtidigt känns det allt annat än så den dagen man står där på riktigt mitt i den där krisen och allt rasar omkring en. Det gäller att stålsätta sig nu när det går bra, försöka förbereda sig så gott det går psykologiskt sett på andra tider medans tid är.
Mvh investera-pengar.blogspot.se

Två Månadslöner
Guest

Bra sammanfattning! Kommer att läsa igen när börsen kraschar 🙂

The Dividend Story
Guest
The Dividend Story

Hej!

Väldigt inspirerande inlägg!! Det är fantastiskt att se hur portföljvärdet tickar på uppåt 🙂

Kornel varju
Guest
Kornel varju

Mycket bra skrivet! Stort grattis! Jag tror att i Sverige det Börsen är ända chans för oss ,som är medel klass. Att vara ekonomisk oberoende. Frågan bara när ? Tiden o utdelningen är bästa vän.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial