FatFIRE, LeanFIRE, CoastFIRE, BaristaFIRE, FlamingoFIRE!?

FatFIRE, LeanFIRE, CoastFIRE, BaristaFIRE, FlamingoFIRE!?

Idag ska vi gå loss rejält och gå igenom FatFIRE, LeanFIRE, CoastFIRE, BaristaFIRE och FlamingoFIRE. Vad sjutton är FlamingoFIRE kanske du undrar då, det ska jag berätta för dig!

I gårdagens inlägg skrev jag om FIRE, idag kommer jag gå igenom vilka olika varianter som finns och några till. Vet ni inte vad FIRE är så börja med artikeln i länken nedan.

Ända sen FIRE-rörelsen startade i USA har man diskuterat hur mycket pengar man behöver för att kunna titulera sig FIRE.

  • En del tycker att man inte behöver 25x årsutgifterna som verkar vara standard
  • En del planerar inte att sluta arbeta helt
  • En del kommer spendera mer pengar
  • En del kommer spendera mindre pengar
  • En del kommer jobba lite vid sidan om
  • En del vill inte ha FIRE alls utan kanske lite guldkant på pensionen

Ja, ni förstår. Här blir det ju såklart en del gnabb om vilken som egentligen är FIRE och vilken som inte är FIRE på riktigt och så vidare. Därför tänkte jag i detta inlägg reda ut vilka varianter av FIRE det finns. Tycker du inte att någon av dessa skulle passa dig så får du hitta på en ny och skriva om den i kommentarsfältet nedan.

De olika varianterna av FIRE

Financial independence retire early
Traditionell FIRE

“FatFIRE”

En person med lite mer lyxig och extravagant livsstil. Här vill man vara ekonomiskt fri men samtidigt kunna glida runt i en flådig bil, åka på fina utlandsresor och ha eleganta drycker i glaset. Man kanske har dyra hobbies, barn, stor villa och annat som kostar.

“LeanFIRE”

När man kan leva lite mer spartanskt och klara sig på en lägre inkomst varje månad. Här håller man nere kostnader för resor, mat, underhållning, krogrundor och annat som kostar.

“BaristaFIRE”

Här har man slutat det traditionella arbetslivet men är inte riktigt FIRE ännu. Man har någon typ av sysselsättning som gör att man tjänar de där extra pengarna varje år som saknas för att man ska vara FIRE. Ett vanligt exempel i amerikanska poddar är att man jobbar deltid på Café. Man tar därmed ut en del pengar från sina investeringar och fyller på med det som fattas från pengar man tjänar på ett deltidsjobb.

“CoastFIRE”

CoastFI

När man “Coastar” så har man tillräckligt mycket pengar i investeringar för att “veta” att man kommer nå sitt mål. Låt säga att jag är 30 år gammal och har 2 miljoner. Om börsen avkastar 7,2 % per år dubblas pengarna på 10 år och 4dubblas på 20 år. Om mitt mål är att ha 8 miljoner om 20 år är jag redan “klar” då behöver jag bara tjäna ihop till mina nuvarande kostnader men behöver inte spara mer.

“FlamingoFIRE”

Firesverige

Begreppet FlamingoFIRE kommer från denna artikel, LÄNK

Här sparar man sig halvvägs till FIRE. Eftersom man vanligtvis behöver 25X de årliga utgifterna för FIRE behöver man 12,5X utgifterna för FlamingoFIRE. Eftersom man är halvvägs kan man då sluta spara helt och låta portföljen förränta sig själv, man tar inte ut några pengar från portföljen men skjuter inte heller in mer.

Om man exempelvis har sparat 50 % av lönen tidigare betyder det att man nu kan gå ner och arbeta deltid. När portföljen växt till sig på egen hand och når 25X dina årliga utgifter är du FIRE, på riktigt. Under tiden kan du ha ett ben inne i arbetslivet.

Stå på ett ben, som en Flamingo!

Problemet med FIRE

Ett problem med FIRE är att de flesta som sparar 50%+ av sin nettolön varje månad och når ekonomisk frihet i 30-40 års åldern har ganska mycket driv.

När man är klar med sitt mål känns det inte så lockande att kolla på TV hela dagarna i 30-40 år i väntan på att “alla andra” ska gå och bli pensionärer.

De flesta som siktar på FIRE – financial independence retire early slutar därför som financial independent men skippar delen med att faktiskt gå i pension.

Istället har man någon sysselsättning som troligtvis men inte nödvändigtvis genererar en inkomst.

Jag kommer troligtvis vara mellan 35-40 år när jag når mitt mål att bli ekonomiskt fri, då kommer jag troligtvis inte mata duvorna resten av livet.

Följ mig på Instagram:

Lockar något av detta dig? vill du bli Fat, Lean, Barista eller kanske en Flamingo?

15
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
PalmaOnFIRELouiseHorrgFrihetsmaskinenAJ_ Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Frilansportföljen
Guest

Kul inlägg! Aldrig hört dessa begrepp innan.

För min del lutar det nog åt barista och flamingo 🙂

//Frilans

Annelie
Guest
Annelie

Roligt inlägg! Jag har inte hört om någon av de olika typerna innan. Jag tillhör “Coastern” förstår jag och funderar ibland på om jag är för besatt av att hela tiden skjuta in mer och mer pengar till portföljen när jag egentligen kan sluta och bara återinvestera utdelningen. Tåls att tänka på.

AJ_
Guest
AJ_

Tidigare haft någon form av FIRE-tanke, pension vid 40 etc. Men är egentligen nu mer eller mindre där, OM vi valt att skala en av bilarna, flytta till mindre och dra ner på resorna. Men med två barn i 10års åldern känner vi dock att trivs rätt så bra som det är och vill inte rycka upp dem från den rätt så bekväma vardagen vi lever idag. Vi har därför bestämt att fortsätta. Samtidigt som vi under åren vi har barnen kvar hemma 5-10 år istället ökar utgifterna, framförallt kopplat till resor, inköp utlandsboende. Gör drömresorna och i övrigt försöker… Read more »

Frihetsmaskinen
Guest

Grymt inlägg! Kul med de olika “FIRE”, undrar vem som kommit på alla namn :). Hade en idé på ett liknande inlägg framöver, just eftersom det finns så många alternativ. Enligt det där är jag Barista Fire och Coast Fire i dagsläget och siktar på Lean Fire inom något år eller två :).

Frihetsmaskinen
Guest

Hmm, kanske blandade ihop Coast och Flamingo, haha.. Känns som man är både på ett sätt.

Horrg
Guest
Horrg

Haha.

Tror jag faller in i LeanFIRE. Planen är att sälja allt man äger och har i Sverige och flytta till Thailand (så fort det är ekonomiskt möjligt).

Sitter man inte vid en bar hela dagarna och hinkar öl, kan man leva på rätt lite pengar där. Sen skadar det inte om Svenska kronan kunde stärkas gentemot den Thailändska Baht’en… 😉

Louise
Guest

FlamingoFIRE! Garvar ihjäl mig 😀

PalmaOnFIRE
Guest

Hahaha, underbar post! Tror jag kommit på en ny – Lean2FatFIRE! Vi är LeanFIRE nu men eftersom vi småjobbar så kommer vi så småningom bli FatFIRE. 😅

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial