FIRE – Financial Independent Retire Early

FIRE – Financial Independent Retire Early

Fire står för Financial Independence Retire Early. Tänk att kunna pensionera sig långt tidigare än den traditionella pensionsåldern, kanske redan när man är 30 eller 40 år?

Tanken är att man ska ha passiva intäkter från investeringar som täcker de kostnader man har och därmed bli ekonomiskt fri.

Redan innan jag fick mitt första jobb gick jag och funderade på hur det skulle kännas att inte behöva arbeta alls och vad som skulle krävas för att komma dit.

Jag hade sett hur folk gick upp kl 6 och skrapade bilen för att åka till jobbet i mörkret, vara där hela dagen och sen komma hem när det blivit mörkt igen. Jag började fundera på om det finns något annat sätt att leva livet.

Oavsett om du trivs på ditt arbete eller drömmer om att kunna säga upp dig och leva livet på dina egna villkor känns det troligtvis lockande att kunna gå i pension lite tidigare än vid 65 ( eller 75 som det kanske blir för min generation )

FIRE-rörelsen drar dock detta lite längre än så..

Extremt tidig pension

En av mina stora förebilder är Pete Adeney, Mer känd som MR Money Mustache. Har ni inte läst hans artikel “The Shockingly Simple Math Behind Early Retirement” tycker jag ni ska göra det.

Han pensionerade sig vid 30 års ålder efter att ha arbetat som mjukvaruingenjör under 10 år och sparat en stor del av sin inkomst varje månad.

Enligt Pete finns det bara en faktor som bestämmer hur lång tid det tar att nå FIRE; din sparkvot

Sparkvoten får du fram genom att ta din nettolön / dina fasta och rörliga utgifter. I mitt fall har jag haft en nettolön på runt 20 000 kr under lång tid och har kunnat leva på 10 000 kr, min sparkvot har därmed varit 50 %

FIRE - financial independence retire early

Om du kan spara 10 % av din lön vilket är ett vanligt tips bland sparekonomer så tar det därmed 51 år innan du är ekonomiskt fri eller FIRE.

Men då är du troligtvis redan pensionär ändå tack vare den traditionella pensionen, det blir ju inte så jäkla early. Däremot kan det bli en trevlig guldkant på en traditionell pension och extra trygghet längs vägen.

Om du däremot lever riktigt sparsamt “FIRE-style” och håller nere kostnaderna rejält kanske du kan spara 60 % av din inkomst. Då är du FIRE redan efter 12,5 år, nu snackar vi!

Om du har en riktigt bra sparkvot idag på 50 % så kanske du kan nå 60 % sparkvot genom att exempelvis cykla till jobbet eller ta med matlåda istället för utelunch. En ökning från 50 % till 60 % innebär att man behöver jobba 4,5 år mindre!

Exemplet ovan är baserat på att du får 5 % avkastning efter inflation och använder 4 % regeln.

Vilka små förändringar kan du göra som skalar av flera år från ekorrhjulet?

FIRE - financial independence retire early

4 % regeln, svaret på “hur mycket behöver jag”

En populär riktlinje för hur mycket pengar man behöver innan man kan titulera sig FIRE är 4 % regeln. Den är baserad på en amerikansk studie som heter “The Trinity Study”

I studien gör man simuleringar på amerikansk data för att komma fram till hur mycket av portföljens värde man kan ta ut varje år. Svaret blir runt 4 %

Det diskuteras flitigt om man behöver 3 % eller om det går bra med 5 %, för enkelhetens skull utgår vi här ifrån 4 %

MånadslönÅrsinkomstx25
20 000 kr240 000 kr6 000 000 kr
25 000 kr300 000 kr7 500 000 kr
30 000 kr360 000 kr9 000 000 kr

Jag utgår ifrån 4% regeln och är ekonomiskt fri när jag har ett kapital 25x större än mina årliga fasta och rörliga utgifter. Jag kommer behöva ungefär 15 000 kr per månad att leva på vilket innebär 180 000 kr per år.

Enligt 4% regeln behöver därför värdet på portföljen uppgå till 4,5 miljoner innan jag är ekonomiskt fri, värdet på bostaden och pensionskapital är inte inräknat här.

Portföljen är just nu värd ungefär 2 600 000 kr vilket innebär att jag är 2 600 000 / 4 500 000 =

ekonomiskt oberoende

Jag har tagit mig dit genom att:

  • Spara 40-60 % av nettolönen under många år
  • Spara först, sen spendera det som blir över
  • Investera på börsen
  • Vara långsiktig
  • Ha is i magen när det stormar

För min del har målet alltid varit att frigöra tid. När vi fick barn kändes det naturligt att gå ner i arbetstid och ha mer tid till familjen. Det gör att vägen mot FIRE blir lite längre, men det är det värt!

Vill du bli FIRE / Ekonomiskt fri?

Hur långt har du kommit?

14
Leave a Reply

avatar
6 Comment threads
8 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
FiReIFPengabingenSuperLeeds UnitedUtdelningssmålänningenHorrg Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Finansvalpen
Guest
Finansvalpen

Mycket trevligt inlägg!

Jag har precis startat och hade inte läst artikeln av Pete. Efter din bloggpost blir jag mer och mer taggad att satsa på FIRE!

drommaren
Guest

Hej Pengabingen!
Jag är grymt imponerad av din målmedvetenhet. Jag tycker att det är så kul att se folk med medelinkomster som lyckas göra det du gör, väldigt inspirerande och jättebra jobbat!
Lycka till framöver!
Drommaren!

Horrg
Guest
Horrg

Väldigt inspirerande inlägg. Jag är nybörjare, och bara hållit på i ca 1,5år (väldigt sent i livet). Önskar att någon visat/tipsat/lärt ut detta till mig för 20-30 år sedan… Varför lär man sig inte detta i skolan för ?! (eller så skolkade jag för mycket på matte-lektionerna…) I dagsläget ligger jag ungefär på en 20-40 procentig sparkvot. Jag har ett fast autogiro-sparande på 20%, sedan försöker jag att få så mycket pengar över jag bara kan i slutet av varje månad och sparar det också. Vore jag inte så jävla bekväm av mig, skulle jag kunna ge fan i bilen… Read more »

Utdelningssmålänningen
Guest

* Ackumulerad sparkvot sedan starten 2013 = 41% och ökande
* Spenderar faktiskt först (men är återhållsam) och sparar sen
* Investerar också på börsen
* Är livslångt långsiktig, förhoppningsvis 35 år ytterligare
* Hoppas ha is i magen men om det smäller likt 2008…

Är 50 år nu och hoppas kunna gå i pension vid 55 med 150-200.000 kr i utdelningar. Det som dessutom händer då är att jag kan lägga tjänstepension på toppen samt flytta från Sthlm och byta till billigare boende och investera skillnaden i ännu fler aktier.

SuperLeeds United
Guest
SuperLeeds United

jag sparar bara 10% då jag vill bli rik på upplevelser förverkligande av drömmar etc, skulle nog kunna spara 40-50% men då får jag försaka mycket, jag är ensamstående med hus, bil, barn,mat,tele o data abonnemang,försäkringar,går ut och äter minst en gång i veckan,viasat då jag vill kunna se mitt lag,eluppvärmning i mitt radhus vill gärna resa utomlands 2 gånger om året, detta får kosta, mitt sparande vill jag dock ha maximal avkastning på oavsett om det är fonder eller aktier, har gått bra sedan jag började satsa på ekonomin för 3 år sedan, har “bara” 325 000 av dessa… Read more »

FiReIF
Guest
FiReIF

Har 25% sparkvot från inkomsten. Har sedan ett bolag där pengar som inte tas ut i lön eller aktieutdelnin investeras i en KF, och får på så vis upp sparkvoten. Använder även successivt minskade utgifter över tid som en hävstång, i den betydelsen att jag kommer att behöva betydligt mindre pengar när F.I.R.E. är nådd om 5-6 år (senast), när nästan alla barn flyttat ut, bostaden kan krympas etc. Nu ligger månadsutgifterna på 45000 i månaden exklusive sparande, om 5-6 år beräknas de vara 15000, vilket ger en hävstång på 1:3 i sparandet.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial