Fondavgifter, Cliens och hur du kan göra skillnad

Fondavgifter, Cliens och hur du kan göra skillnad

Fondbranchen har på senare år blivit mer transparent, vi har fått lägre fondavgifter och fler aktörer. Även om utvecklingen går åt rätt håll finns mycket kvar att göra.

Tiden när man gick till sin bankrådgivare och blev erbjuden bankens aktivt förvaltade fonder med 1,5% avgift som visade sig vara en indexfond är förhoppningsvis förbi.

Om Swedbanks tidigare jättefond “Allemansfond 1” kan man 2008 läsa följande:

De har de senaste åren haft en mycket låg tracking error – mellan 1,8 och 1,9 – med en avgift (inklusive transaktionskostnader) på 1,55 procent. Av de senaste fem åren har man lyckats slå index endast under ett år.


– För en fond som har en avgift på 1,4–1,5 procent och som ligger under 2 i tracking error är det på lång sikt i praktiken omöjligt att slå index. Om man verkligen har målet att slå sitt jämförelseindex bör man inte ligga under 2 i tracking error, säger Jonas Lindmark, analyschef på fondanalysföre­taget Morningstar.

Hela artikeln från 2008 finner ni HÄR

Detta är en fond som mina föräldrar ägde i många år efter ett “rådgivningsmöte” hos Swedbank.

Några år efter att denna artikel kom ut kan man läsa följande:

Bara ett år av tio har Swedbanks två största aktivt förvaltade aktiefonder lyckats slå sitt jämförelseindex. Nu medger Roburs vd Tomas Hedberg att man inte ens försökt. Samtidigt har spararna i de båda fonderna betalat omkring 1 miljard per år i fondavgifter.

Hela artikeln från 2013 finner ni HÄR

Under många år betalade småsparare som du och jag nästan 1 miljard per år i fondavgifter för en fond som inte ens försöker slå index.

Jag tycker att de ska skämmas!

En diskussion med Cliens Fonder

Under en diskussion på Twitter med en representant på Cliens blev jag nyfiken på hur avgifterna i deras fonder ser ut. Cliens är ett av de fondbolag som vanligtvis erbjuder bra aktiv förvaltning och som har överavkastat index med många av sina fonder ( nej, detta är ingen sponsrat inlägg )

I fondfaktabladet för Cliens Sverige A kan man läsa följande:

Länk till Cliens Sverige A hos Avanza

Länk till fondfaktablad

Okej, Cliens väljer att ta ut en extra avgift på 15 % av fondens överavkastning om den avkastar bättre än OMRX T-bill.

Vad fasen är OMRX T-bill för något?

Ett index som är tänkt att spegla värdeutvecklingen för en portfölj av statsskuldväxlar. Vad en avkastningströskel är vet jag inte, läser en representant för Cliens detta inlägg får ni gärna förklara det i kommentarsfältet nedan.

 Avkastningen för T-bill:

Om fonden slår avkastning i dessa “t-bills” kan de alltså ta ut 15 % i “prestationsbaserad avgift”

Vilka innehav finns i fonden?

Inga räntepapper bland de 10 största innehaven

Det visade sig att fonden investerar mestadels i aktier, samtidigt tar de ut en prestationsbaserad avgift om de slår svenska räntepapper.

Varför?

Jag frågade Cliens Fonder:

Svaret från Cliens representant:

Ett bra svar tycker jag. Cliens Sverige A kommer inom kort att försvinna från Avanza. Cliens Sverige B som inte innehåller denna prestationsbaserade avgift kommer att finnas kvar. Fonden har presterat bra under långa tidsperioder, till och med riktigt bra.

Cliens visar med sitt svar att de är lyhörda mot oss småsparare, det ingjuter förtroende. Om det varit ett misstag från deras sida att ha denna avgift eller inte låter jag vara osagt, men de agerar snabbt när de får synpunkter på det.

Jag lägger ingen värdering i om det är en bra fond eller inte. Jag tycker att fondförvaltare som gör ett bra arbete och genererar värde till fondandelsägarna ska kunna tjäna pengar och ta ut relevanta avgifter.

Avgiftens betydelse

Bilden nedan visar Cliens A med prestationsbaserad avgift jämfört med Cliens B som inte har denna avgift. Väljer du B så blir det mer avkastning till dig och mindre pengar till fondbolaget. Innehaven är exakt samma, det enda som skiljer är avgiften. Snart försvinner dock A från Avanza, då behöver du inte längre göra detta val

Enligt Avanza har Cleins Sverige B en total avgift på 1,6 %, Cliens Sverige A har en total avgift på 2,4 %

Bilden ovan visar period på 30 år med ett startkapital på 100 000 kr och en genomsnittlig årlig avkastning på 10 %

Om du väljer den billigare fonden med exakt samma innehav kommer du ha 233 000 kr extra ( ja, du läste rätt )

Edit; Svar från Marknadschen Tomas angående detta inlägg, klistrar in det nedan för transparensens skull ( finns även i kommentarerna till detta inlägg )

Tack för ett bra inlägg. Din beräkning är lite generaliserad eftersom A-klassen har en fast avgift på 0,80 % och B-klassen på 1,5 %. I och med att A-klassen även har en prestationsrelaterad och B-klassen inte har det så kommer avgiften variera från år till år mellan andelsklasserna. Att extrapolera 2,4 % i 30 år blir därför lite knasigt eftersom avgiften i A-klassen vissa år kan vara t ex 0,80 %. Kan tillägga att volymen i A-klassen (från Avanza) var ca 3 mkr varav en stor del sannolikt är våra egna pensioner. A-klassen är nu stoppad för framtida köp.

För länk till uträkningen och möjlighet att själv räkna på fondavgifter tryck HÄR

Tipsa mig

Tipsa gärna mig antingen i kommentarsfältet nedan eller via direktmeddelande på Twitter. Tillsammans kan vi öka transparensen i fondbranchen och göra skillnad.

Vet du några fonder med orimliga eller märkliga avgifter?

10
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Stojko InvestSuperleeds UnitedInvesteraren_twKenneth NilssonPengabingen Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Tomas
Guest
Tomas

Tack för ett bra inlägg. Din beräkning är lite generaliserad eftersom A-klassen har en fast avgift på 0,80 % och B-klassen på 1,5 %. I och med att A-klassen även har en prestationsrelaterad och B-klassen inte har det så kommer avgiften variera från år till år mellan andelsklasserna. Att extrapolera 2,4 % i 30 år blir därför lite knasigt eftersom avgiften i A-klassen vissa år kan vara t ex 0,80 %. Kan tillägga att volymen i A-klassen (från Avanza) var ca 3 mkr varav en stor del sannolikt är våra egna pensioner. A-klassen är nu stoppad för framtida köp.

Kenneth Nilsson
Guest
Kenneth Nilsson

Jag blir bedrövad när jag läser om detta. Hur ska man som småsparare kunna känna till sånt här. Jag kommer vara mer noggrann när jag väljer fonder i fortsättningen. Har dom ingen moral i kroppen

Dessa skojare får klara sig utan mina pengar. Har man haft detta upplägg i en fond så är inte deras andra fonder nåt för mig heller.

Har du kollat deras andra fonder?

/Kenneth

Investeraren_tw
Guest

På tal om avgifter så finns det sannerligen skäl att hålla koll på de fåtal svenska fondbolaf som har gjort det aktiva valet att inte finnas på Savr. Det om något bevisar att detta är bolag som inte alls ser till kundens bästa, vilket i längden blir ytterst skadligt för kundens depåvärde. Kanske läge att fråga tex Carnegie varför de utmärker sig på det viset? JAg har själv skrivit en del om Savr på min blogg: https://investera-pengar.blogspot.com/search?q=Savr En annan skadlig trend är ju att vissa banker nu marknadsför godhet som skäl för att investera, såg jag i en fondannons från… Read more »

Superleeds United
Guest
Superleeds United

Tycker det är en alldeles för dyr fond, 2 bra tips är väl att köpa fonder hos savr som inte tar samma profit som avanza tex på dyrare fonder, PPM har förhandlat ner avgifterna enormt i sitt fondutbud, är typ en tredjedels kostnad på de fonder jag har som är dnb teknologi, robur technology och länsförsäkringar fastighet

Stojko Invest
Guest

Bra spaning och skrivet inlägg. Plus för att Cliens var lyhörda och nu ska ändra.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial