Gästinlägg: Sparaklokt

Gästinlägg: Sparaklokt

Till att börja med vill jag tacka Pengabingen för att jag får chansen att kunna presentera mig själv och min sida.

Jag är en 39 – årig oberoende privat sparare med ett genuint intresse för finans, aktier och ekonomi, som ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag att spara klokt.

Har en kanditatexamen inom IT – Affärssystem och magisterexamen inom Industriell Ekonomi. Arbetslivserfarenhet inom det mesta som; Posten, Väktare, McDonalds, Lager, Bageri och militärtjänstgöring som bevakningssoldat. Just nu jobbar jag med IT och Affärsutveckling.

Mitt intresse för aktier väcktes runt år 2000 och det var inte världens bästa tajming med tanke på att IT bubblan sprack däromkring. Jag förlorade en massa pengar som jag investerat i Ericsson och nu i efterhand ser jag det som något positivt och en väldigt dyr läxa. Det dröjde dock ända in till 2012 då jag fick en inblick i utdelningsinvestering och nu kan jag kalla mig för utdelningsinvesterare, där målet är att nån gång i framtiden få 250 000 kr i utdelning. Via länken kan ni se hur utdelningsportföljen ser ut idag. https://tradevenue.se/Sparaklokt/utdelningsportf%C3%B6ljen

Själva bloggandet började jag runt år 2007 och mitt pseudonym vart Sparaklokt (www.sparaklokt.se). Det passar mig och min investeringsyn, kort därefter köpte jag domän namnet Sparaklokt. Det är nu på sistone som jag har blivit mer strukturerad med mitt skrivande och har en del besökare. Har även ett Twitter konto där jag är aktiv. Skriver varje vecka en veckorapport om min portfölj, ibland händer det att jag gör ett analysinlägg om ett företag jag äger. Har även ett återkommande inlägg varje månad om mina förvaltningskostnader, tjänste- och premiepensions inlägg dyker också upp på sidan.

Nedan har jag 9 punkter som jag försöker påminna mig själv om mina investeringar.

1. Ha en långsiktig strategi (minst 5 år), men även en kortsiktig strategi där du kan vara flexibel och ändra på vissa parametrar. Jobba med olika scenarion som kan hända närmaste tiden och om det händer så vet du hur du ska agera.

2. Var inte det flockdjur som vi egentligen är, “flockbeteende var en överlevnadsfaktor förr, men det dödar avkastning på börsen”.

3. Belåning kan vara bra hjälpmedel för hävstång, men glöm inte bort risken. Risk / Reward går hand i hand.

4. Följa mitt motto så man har överflöd av pengar för nysparande in i börsen varje månad. Grymt värd vid krascher som denna. “Låg Belåning, Låg Konsumtion, Hög Sparkvot och Investering i utdelande aktier med låga courtageavgifter”.

5. Diversifiera portföljen, jag är inte en duktig stockpicker och kommer begå fel. Diversifiering är min inbyggda försäkring.

6. Allokera om innehav, innebär en automatiserad vinsthemtagning och välbehövd balansering.

7. Var så passiv som det bara går. “Framgångsreceptet på aktiemarknaden handlar ofta om att inte göra någonting.”

8. Lägg stor fokus på sådant som du kan påverka och kontrollera.

9. Få gärna panik, men låt det inte gå över din portfölj. Agera inte på paniken. Om du ska få panik och agera, se till då att du är den förste….

Kom ihåg att Spara Klokt……

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial