Kan man slå index? – Min avkastning senaste 10 åren

Kan man slå index? – Min avkastning senaste 10 åren

I dagens inlägg kommer jag gå igenom min avkastning de senaste 10 åren, kan man verkligen slå index?

Det index jag jämför mot är SIX Return Index ( SIXRX ) vilket är ett index som omfattar stockholmsbörsen inklusive utdelningar.

Många väljer att jämföra sin avkastning mot OMXS30 vilket är de 30 mest omsatta aktierna på stockholmsbörsen. I OMXS30 är dock inte utdelningarna inkluderade vilket innebär att det blir felaktigt att jämföra sig emot.

Varför jämföra sig mot index?

Eftersom jag är 100 % investerad i aktier eller aktiefonder tycker jag det är lämpligt att jämföra mig mot aktieindex, mina portföljer hittar ni här.

Om jag inte slår index över tid tycker jag det är klokt att istället investera i en indexfond. Det kan låta supertråkigt men är ett klokt råd för de allra flesta.

Buffett noted that, upon his passing, the trustee of his wife’s inheritance was instructed to put 90% of her money into a very low-fee stock index fund and 10% into short-term government bonds

Se gärna Lundaluppens inlägg om att de flesta av Avanzas kunder inte slår index.

kan man sla index

Kan man slå index över tid?

Avkastningen nedan är för min största och äldsta portfölj som jag kallar för “frihetsfonden” Det är den enda av mina portföljer där jag har en 10-årig historik. Fondportföljen och investmentbolagsportföljen har bara något år på nacken och utdelningsportföljen är helt ny.

Min avkastning jämfört med index de senaste 10 åren finner ni nedan:

Kan man sla index
Graf från Nordnet
avkastning vs index
CAGR mäter den genomsnittliga årliga avkastningen. Om ni exempelvis har 100 kr och fyra år senare har 200 kr har ni fått en avkastning på 100 %, det innebär dock inte en årlig avkastning på 25 % utan 18.92 %
Lite som ränta på ränta, fast baklänges. CAGR-kalkylator finner ni HÄR.

Grönt=år när jag slår index

Rött=år när index slår mig

Jag har haft en genomsnittlig årlig avkastning som varit 3,5 % bättre än index per år, detta trots en riktigt risig start. 3,5 % per år i överavkastning kan låta lite, men redan efter 10 år innebär det att avkastningen är mer än 100% bättre än index. 7 av 10 år har jag mäktat med att slå index.

Hur har jag gjort för att slå index?

I mina portföljer som ni finner HÄR kan ni se att jag är ganska tungt investerad i investmentbolag och små bolag. Det är två kategorier av innehav som konsekvent överavkastat mot index.

Spiltan aktiefond investmentbolag har slagit index hela 6 av 7 år.

kan man sla index
Spiltan aktiefond investmentbolag vs index senaste 5 åren

Småbolagsindex har överavkastat index över långa tidsperioder.

kan man sla index
AMF Småbolag vs index senaste 5 åren

Jag tror inte att man ska dra allt för stora växlar över att man slagit index de senaste 10 åren, det är för kort tidsperiod. Det ger dock drivkraft nog för mig att fortsätta utvecklas och köpa aktier.

Eftersom det inte finns någon 10-årsperiod med negativ avkastning sen 2:a världskriget är jag trygg med att vara investerad på börsen även de kommande 10 åren.

Hade jag haft en utveckling i linje med index de senaste 10 åren hade jag ändå varit nöjd, det är fortfarande betydligt bättre än att ha pengarna på ett sparkonto eller att spendera dom på skräp!

Brukar ni mäta er avkastning mot index?

13
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Två MånadslönerThe Dividend StorySuperLeeds UnitedKalle kulakalle kula Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Utdelningsrörmokaren
Guest
Utdelningsrörmokaren

Inspirerande inlägg! Kul att se att man kan slå index rejält trots en bra riskspridning, riktigt starkt!

kalle kula
Guest
kalle kula

är det inte mer relevant att jämföra mot ett investmentbolagsindex och ett småbolagsindex?
har allokering varit bättre än om du bara köpte alla investmentbolag och alla småbolag och viktade dem enligt marknadvärdet?

om din allokering ändå var bätte, tror du det var mest pga tur eller skicklighet?

SuperLeeds United
Guest
SuperLeeds United

att slå index är minimikrav för mig och skall gå om man håller sig till det som slår index över tid som investment, småbolag och utdelningsaktier, när det gäller fonder har jag som mål att slå såffan och det är tufft,men det gick förra året med de fonder jag hade i ppm(dnb teknologi och robur technology), i år har jag lagt in en tredjedel länsfärsäkringar fastighet, var inne och kollade ikväll och ppm har ökat 4,4% redan i år:)

The Dividend Story
Guest
The Dividend Story

Grymt imponerande avkastning! Riktigt fin att uppvisa uppgång även när börsen går ner.

Två Månadslöner
Guest

Rätt strategi, fortsätt så!

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial