Vem är pengabingen och hur investerar jag?

Vem är pengabingen och hur investerar jag?

Jag har under de senaste 10 åren konsumerat cirka 10 000 artiklar, bloggar och poddar om börsen men nu är det banne mig dags att själv börja bidra.

Jag kommer främst skriva om investmentbolag, små kvalitetsbolag och utdelningsaktier. Investeringsfilosofin har ändrats lite med åren, från att ha varit en utpräglad utdelningsinvesterare till att mer och mer fokusera på totalavkastning och investeringar i investmentbolag.

En anledning till att jag valde att inte enbart fokusera på utdelningsaktier var att jag lätt drogs till att köpa aktier med bristande kvalité men hög utdelning, jag gick i yield-fällan.

Det gjorde att jag under många år lät bli att köpa aktier som Latour, Nibe och Balder eftersom utdelningen var för låg. Avkastningen senaste åren har varit väldigt bra och jag har hittat en strategi jag är trygg med som fungerar för mig.

Investmentbolag

Numera investerar jag först och främst i investmentbolag där man får bra riskspridning, starka huvudägare och en fin historik. Investmentbolagen har slagit index historiskt och jag tror att de kommer fortsätta göra det även framöver. Spiltan aktiefond investmentbolag har slagit index 6 av 7 år.

Spiltan aktiefond investmentbolag avkastning
Spiltan Aktiefond Investmentbolag vs Avanza Zero senaste 5 åren

Småbolag

Även småbolag ligger mig varmt om hjärtat då värderingen ofta inte skiljer sig så mycket mot större bolag trots att småbolagen har bättre tillväxtutsikter. Carnegie småbolagsindex har slagit Stockholmsbörsens aktieindex 9 av de 10 senaste åren. Och överavkastningen har varit i snitt 5-6 % per år.

AMF Smabolag
AMF Småbolag har slagit index kraftigt

Årets utveckling

Det har varit ett fantastiskt år på börsen och den totala värdeökningen i min aktieportfölj är över 700 000 kr, helt otroligt vilken utväxling det kan bli när ränta på ränta effekten fått verka några år.

Aktier avkastning
Årets avkastning

I menyn uppe på sajten kan ni läsa om mål, strategi och portfölj. Separata inlägg där jag kommer beskriva mer utförligt hur jag tänker kommer framöver.

I nästa inlägg kommer jag presentera mina 3 olika portföljer.

Hur har utvecklingen varit för er i år och vilka mål har ni med sparandet?

7
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Superleeds UnitedStojko InvestSnålänningenPengabingenInvesteringstoken Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Investeringstoken
Guest
Investeringstoken

Hej! Får man lov att fråga om hur mycket dina månadsinvesteringar har legat på? Ser att du har skrivit att du investerat 40-50% av dina netto inkomster.
ps riktigt fina portföljer, ser fram emot att läsa fler inlägg från dig!

Snålänningen
Guest

Kul att du har startat blogg! Blir att lägga till bland bokmärkena. God fortsättning på dig! 🙂

Stojko Invest
Guest

Kul att du startat en blogg. Den blir kul att följa och jag gillar din investeringsfilosofi.

Superleeds United
Guest
Superleeds United

Jag gjorde samma misstag som du i början, köpte många som lockade med hög utd men var skit, exempel lucara Diamond, frontline, ocean yield etc, hade faktiskt nibe men sålde den med vinst, med facit i hand skulle jag kan kr behållit den, nästa gång jag köper nibe är det för att behålla i princip för alltid, misstagen med köp av av de 3 första ser jag som läropengar

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial